Per què he de pagar més que el meu veí?

És habitual escoltar en les reunions com un propietari pregunta a l’administrador per què he de pagar més que el meu veí i no ho entenc perqué els nostres pisos són iguals.

El fet de comparar és innat a les persones i especialment si ens sentim perjudicats.

Que un pis pagui més o menys respecte a les despeses d’una comunitat és causa de diversos factors i no sempre és comparable amb una altra comunitat diferent.

Aquests factors poden ser:

  • La quota de participació o coeficient
  • Clàusules dels estatuts
  • El sistema de repartiment de despeses acordat en la comunitat de propietaris
  • Possibles exclusions
  • Etc.

Quan comprem un local o un pis, passem a formar part d’una comunitat de propietaris, un selecte club on com tot club que es preï, haurem de pagar una quota.

La configuració d’aquesta quota dependrà dels factors anteriorment esmentats.

Tot i que les lleis que regulen les comunitats de propietaris estableixen com a factor primordial la quota de participació en el repartiment de les despeses, és molt habitual que després de la constitució de la comunitat s’acordin diferents sistemes de distribució de les despeses de la comunitat i independents a aquestes lleis.

Aquí entrarien els estatuts que indicavem o els sistemes de repartiment de despeses acordats en reunions.

Majories pertinents

Tot és vàlid si s’adopta amb les majories pertinents.

Però al que anàvem, i és la típica pregunta de per què pago més que el meu veí si els pisos són iguals.

Segurament, en l’immensa majoria de casos, aquests pisos no seran iguals. Tindran una quota de participació o coeficient diferents, encara que sigui de dècimes o centèsimes.

Com aquesta quota serveix de base per a qualsevol càlcul que es realitzi, la part proporcional de despeses a pagar mai podrà ser igual.

Hem de pensar que una diferència de dècimes o centèsimes pot ser inapreciable en quantitats petites, però no tant si es tracta de quantitats grans, com quan es paguen derrames per afrontar reparacions d’import elevat.

No obstant això, i si no estem d’acord, sempre podem proposar en reunió el canvi del sistema de repartiment de despeses amb la finalitat de sortir més beneficiats.

Aquest fet sol fracassar habitualment, ja que la proposta de modificar el sistema de despeses per pagar menys suposa que el que uns veïns deixen de pagar, ho han de pagar la resta dels veïns.

I això normalment s’enfonsa, perquè la solidaritat veïnal sol acabar quan afecta a la cartera.

Per tant, cal assumir que, si la nostra propietat té més quota de participació o coeficient que unes altres de la nostra comunitat de propietaris, haurem de pagar una part més elevada de les despeses.

Tant mateix, si la nostra propietat té una major quota o coeficient, també tindrà més valor a l’hora d’una possible venda, fet que no se sol veure, ja que tendim a fixar-nos solament en els aspectes negatius.

En l’administració Finques Chicote tenim molt en compte tots aquests aspectes perquè cada propietari pagui dins de la seva comunitat la part proporcional de despeses correcta sobre la base del sistema de repartiment acordat.

Si t’ha agradat aquesta publicació de “Per què he de pagar més que el meu veí?”, també et pot interessar

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Comience con su cuenta

para guardar tus casas favoritas y más

Sign up with email

Comience con su cuenta

para guardar tus casas favoritas y más

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik