Segon dividend digital per a la TDT.

 

El canvi a les noves freqüències de televisió digital terrestre (TDT) que obligarà a reorientar les antenes de les comunitats de propietaris començarà el 24 de juliol a Mallorca, Eivissa, Formentera i a 94 municipis del nord de la província de Càceres, i el 26 de juliol a 24 municipis del sud de Huelva.

Uns 36.000 edificis d’aquestes zones hauran d’adaptar les seves instal·lacions d’antenes col·lectives per continuar rebent l’oferta de canals TDT, per al que disposaran d’un màxim de sis mesos des de l’anunci fins a l’apagada’. Així, per facilitar aquesta transició i minimitzar l’impacte, les cadenes emetran durant un temps en la freqüència antiga i en la nova (simulcast), abans de procedir a l’apagat definitiu i que així els usuaris puguin realitzar els canvis o adaptacions necessàries.

El motiu de començar per aquestes zones es deu al fet que fins que no s’executin en determinats llocs no es poden dur a terme en altres, com per exemple en el cas de Mallorca i Eivissa, que fins que no es realitzi en aquestes dues províncies, no es pot efectuar a la Comunitat Valenciana. El següent pas arribarà a partir del setembre, quan es procedirà a l’encesa de noves emissions en altres zones geogràfiques com Albacete, Almeria, Badajoz i Santa Creu de Tenerife.

I a partir de llavors seguiran de forma gradual per la resta de municipis d’Espanya fins al 30 de juny de 2020 que s’alliberi la banda, però, hi ha set que no estaran afectades: les províncies d’Astúries, Barcelona, La Corunya, Menorca, Melilla i una part de les províncies de Toledo i Múrcia perquè en aquestes zones les televisions no emeten per freqüències de la banda de 700 MhZ, i l’única cosa que podria passar en aquestes zones és que d’aquí a un temps hagin de resintonitzar alguns programes, però amb el comandament de la TV i no mitjançant l’antena.

 

Segon dividend digital

 

L’impacte d’aquesta apagada’ per als usuaris serà limitat perquè no hauran de canviar el televisor ni tampoc instal·lar antenes, i només afectarà els edificis comunitaris que hauran de resintonitzar les antenes, amb un amplificador monocanal o reampliant la centraleta depenent de la instal·lació tècnica de l’edifici. En els habitatges individuals no cal fer cap adaptació, més enllà de resintonitzar els televisors.

Com que el Govern estatal ha aprovat la concessió directa de subvencions per valor de 145 milions d’euros, que seran gestionades per l’empresa pública Red.es, les comunitats de propietaris podran demanar aquestes ajudes públiques, que estaran disponibles per ser sol·licitades a partir del 20 de setembre. Les quanties de les subvencions oscil·len entre 104,30 euros i 677,95 euros, en funció de la infraestructura prèviament instal·lada.

El canvi de freqüències de la TDT es produeix com a conseqüència de l’alliberament de l’anomenat Segon Dividend Digital, per la qual s’obrirà la banda de 700 MHz de l’espectre radioelèctric, avui parcialment ocupada per la TDT, per permetre aquí el desplegament de futures xarxes de telecomunicacions 5G.

Aquest procés no implicarà l’aparició ni desaparició de canals de televisió, simplement es desplacen de freqüències. Tampoc caldrà canviar televisors ni descodificadors TDT, tot i això, encara que no tingui a veure directament amb el dividend digital cal recordar que el “Plan técnico nacional de la televisión digital terrestre” assenyala que els canals de televisió que emeten per TDT estaran obligats a evolucionar les seves emissions a alta definició (HD) l’1 de gener de 2023, qualsevol que sigui el seu àmbit de cobertura.

A la pàgina web Televisión Digital es poden consultar els detalls de les ajudes i el calendari d’adaptació per zones. També s’han posat en marxa dos telèfons d’informació (901201004 i 954306501), amb horari d’atenció de dilluns a divendres de 9:00h a 18:00h.

En compliment de les obligacions imposades per la Unió Europea, la banda de 700 MHz haurà d’estar plenament disponible abans del 30 de juny de 2020. El procés es desenvoluparà en coordinació plena amb els països veïns, no només amb els que pertanyen a la Unió Europea, subjectes al mateix procés, també amb el Marroc i Algèria.

 

A partir del 30 de juny de 2020, per tant, la banda de 700 MHz estarà disponible per a la prestació de serveis associats a la telefonia mòbil de cinquena generació, dins del “Plan Nacional 5G”. La subhasta d’aquestes freqüències es realitzarà al gener o febrer de l’any 2020.

 

No és la primera vegada que els ciutadans han de resintonitzar els canals de televisió. Des de juliol de 2012 fins a l’1 de gener de 2015, va tenir lloc el primer dividend digital, pel que els canals de televisió van haver de desallotjar la banda de freqüències de 800 MHz perquè l’ocupessin els operadors de telecomunicacions per al llançament de la quarta generació de telefonia mòbil. Aquella transició, com la que comença el 24 de juliol, va obligar a reorientar les antenes i resintonitzar els canals de televisió.

 

Però molt més difícil i transcendent va ser l’anomenada apagada analògica. En aquella ocasió, el Govern estatal va decretar la fi de les emissions de televisió analògica i l’adopció obligatòria de la Televisió Digital Terrestre (TDT) amb data límit del 3 d’abril de 2010. El canvi no només va obligar a retocar antenes i canals, sinó que va propiciar que milions d’usuaris canviessin de televisor o compressin un descodificador per adaptar el seu vell aparell.

 

FONTS:

* Televisión Digital

http://www.televisiondigital.es

* Federación Nacional de Instaladores e Integradores de Telecomunicaciones

https://www.fenitel.es

* El País

http://www.elpais.es

* El Periódico

http://www.elperiodico.com

Si t’ha agradat aquesta publicació de “Segon dividend digital per a la TDT”, també et pot interessar

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Comience con su cuenta

para guardar tus casas favoritas y más

Sign up with email

Comience con su cuenta

para guardar tus casas favoritas y más

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik