El lloguer de trasters: el nou negoci.

 

La compra i el lloguer d’un habitatge amb traster és gairebé un luxe. Quasi no hi ha oferta i fer-se amb un d’aquests espais tan socorreguts encareix el preu final de la transacció. Tan sols el 33% dels pisos en venda a Espanya té traster; al lloguer el percentatge baixa fins al 23%. A més, a Madrid i Barcelona la compra és entre un 15% i un 18% més cara si la casa inclou aquest espai, i el lloguer puja entre el 14% i el 20%. Si només es busca un traster, sense pis, la demanda a Espanya en l’últim any s’ha incrementat un 69%, mentre que l’oferta ha crescut un 31%.

El lloguer de trasters

El traster viu un boom. El dèficit està sent aprofitat per empreses que estan construint centres d’emmagatzematge. El sector del self storage (lloguer de trasters en anglès) s’ha convertit en pocs anys en un negoci pròsper que creix a un ritme de més del 15% anual. I ha deixat les enormes naus ubicades a les perifèries per instal·lar-se als centres urbans de les grans ciutats, en immobles que rehabiliten per atendre tota aquesta demanda que necessita tenir un traster molt més a prop de casa seva.

Espanya té 475 centres (fins a gener de 2019), un 60% més que fa tot just tres anys. En 2018 han sorgit 25 nous operadors, de manera que sumen 247. Les comunitats amb més oferta són Catalunya, Madrid, Andalusia i València, que aglutinen el 75%. Tan bé li va al sector, que Espanya és ja el tercer país d’Europa amb major nombre de centres, per darrere de Regne Unit i França.

La bombolla del lloguer i l’encariment dels pisos en venda beneficien a aquest negoci. Molta gent s’ha vist obligada a traslladar-se a pisos més petits i necessita una habitació extra per deixar els seus objectes. Com més compravendes i lloguers de cases més beneficia a aquest tipus d’empreses, perquè el negoci funciona quan la gent es canvia de pis: surt més econòmic llogar un traster que canviar de pis.

A més, moltes famílies van haver de fer forat quan van tornar els seus fills durant la crisi. Després hi ha els que fan reformes o es muden durant un temps a una altra ciutat o país; els que lloguen una habitació per AirBNB i necessiten buidar; estudiants … Sense oblidar les empreses i autònoms que els fan servir per emmagatzemar els seus estocs de productes o els seus documents.

Les instal·lacions solen comptar amb bona comunicació amb transport públic perquè els usuaris no hagin d’invertir massa temps en desplaçaments. Així i tot, els centres dels principals operadors disposen d’aparcament gratuït per a càrrega i descàrrega. Els clients tenen les seves pertinences disponibles en qualsevol moment mitjançant un codi d’accés. A més de la flexibilitat en temps i espai fisic, els centres estan vigilats i ofereixen un servei d’embalatge previ pagament.

El mercat dels trasters

El mercat dels trasters està molt atomitzat, ja que el 75% de les empreses disposen d’un únic centre. Bluespace és la firma líder amb 37 immobles. Va portar el model dels EUA a Espanya el 2002 i des de llavors s’ha instal·lat a Barcelona, Madrid i València i prepara noves obertures en les dues primeres ciutats.

El 50% dels seus clients fa un ús permanent; el 30% temporal, per un període d’uns quatre mesos (canvi de pis …), i el 20% restant són empreses i autònoms. Els seus trasters tenen d’un a 200 metres quadrats i els preus depenen de la ubicació, la mida i l’ocupació.

En canvi, el model de Necesito un Trastero (la segona empresa, amb 36 centres) és diferent: està present en més de 20 províncies amb centres petits franquiciats.

OhMyBox!, amb 4 instal·lacions, ofereix el lloguer de trasters a preus similars als dels seus competidors, però al centre de Barcelona.

I si a més d’emmagatzemar, recullen els estris i els tornen quan el client els necessita? És el que fa la start-up Box2box, fundada el 2018. És un model que persegueix revolucionar el mercat del traster clàssic, que implica tenir temps i ganes d’embalar i llogar una furgoneta.

El model de negoci porta a porta, que va néixer fa sis anys als Estats Units i dos a Europa, consisteix en guardar els mobles en una nau als afores de la ciutat. L’empresa fa el treball dur: desmuntar, embalar, transportar, col·locar a la nau i tornar. El client no té una clau per poder entrar quan vulgui; si necessita recuperar algun objecte ho demana a l’empresa i l’hi porten a casa en 24 hores. La firma té cinc naus a Madrid. Aquest nou servei complet és un 30% més barat que el d’un traster clàssic, asseguren des de la seva web.

El consell des de Finques Chicote, per a aquells que decideixin contractar un traster en aquest tipus d’empreses, és que a l’hora de la contractació s’informin bé sobre les mesures de seguretat disponibles, tant les contraincendis com les antirobatori, així com les cobertures en la seva pòlissa d’assegurança davant de danys, sense oblidar el preguntar sobre la flexibilitat horària per als accessos i tot allò que ens provoqui dubtes o inquietuds, perquè al cap ia la fi estem deixant en custòdia de tercers els nostres estris i possessions.

 

FONTS:

* Blue Space:

http://www.bluespace.es

* Necesito un Trastero:

https://www.necesitountrastero.es/

* Oh My Box!:

https://www.ohmybox.es

* El País:

http://www.elpais.es

 

Si t’ha agradat aquesta publicació de “El lloguer de trasters: el nou negoci”, també et pot interessar

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Comience con su cuenta

para guardar tus casas favoritas y más

Sign up with email

Comience con su cuenta

para guardar tus casas favoritas y más

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik