La Generalitat estrena l’índex de preus de lloguer
Un total de 27 municipis catalans ja disposen de l’índex de preus de lloguer amb què la Generalitat pretén donar transparència i intervenir en el mercat d’arrendaments, que aquests darrers anys ha experimentat un creixement desproporcionat. La consellera Meritxell Borràs va explicar les línies bàsiques de la nova eina, que els ciutadans podran consultar a la pàgina http://agenciahabitatge.gencat.cat/indexdelloguer, per determinar si les rendes que els reclamen estan per sobre dels preus reals. Per fer-ho s’han utilitzat les dades de 200.000 contractes d’habitatges de lloguer de tot Catalunya que s’han registrat a l’Incasòl els últims tres anys.
La Generalitat sap que la seva capacitat d’incidència en el mercat de lloguer és limitada i que la llei d’Arrendaments Urbans (LAU) no ajuda a canviar la tendència alcista que estan experimentant les rendes. Amb tot, Borràs va considerar ahir que l’índex és una bona eina per saber els preus mitjans que s’estan cobrant en determinades zones i pot ser útil per fer ofertes a preu real en funció de com és i on és.
Per intentar en la mesura possible incentivar els propietaris a complir aquests índexs, la Generalitat planteja una bateria d’iniciatives que es posaran en marxa en el termini d’un o dos mesos via decret. Primer prefereix provar l’eina de l’índex de preus de lloguer i detectar els possibles errors. En aquest sentit, Borràs va explicar ahir que s’estan estudiant rebaixes del tram català de l’IRPF i de l’impost de societats, així com ajuts a la rehabilitació. També s’està negociant amb els ajuntaments establir bonificacions en l’impost de béns immobles (IBI). Inicialment, es recomanarà a les immobiliàries que informin els possibles llogaters dels preus de referència per metre quadrat que corresponen a l’habitatge que volen llogar, i, una vegada s’aprovi un decret que ja s’està redactant, incloure aquesta renda serà una obligació.
L’índex de preus de lloguer calcula el preu per metre quadrat d’un habitatge a través d’un geolocalitzador partint de la seva ubicació, superfície, eficiència energètica, situació a la finca, antiguitat, si té aparcament o si està moblat… D’aquesta manera l’eina ofereix la renda recomanada segons els pisos de les mateixes característiques que estan de lloguer en un radi de 50, 100 o 250 metres fins a obtenir una mostra. El secretari d’Habitatge de la Generalitat, Carles Sala, va posar com a exemple un pis al carrer Torrent de les Flors, del barri de Gràcia, de 51 m . El sistema va trobar 83 pisos de característiques similars i va establir un índex de referència de 14,11 euros/m . També va calcular un mínim d’11,8 euros per metre quadrat i un màxim de 19,3.
“D’aquesta manera, els inquilins sabran si l’habitatge està sobrevalorat, i esperem que pugui incidir per contenir els preus de mercat i incentivar que els propietaris posin els pisos a lloguer”, va dir la consellera. L’índex de preus s’actualitzarà cada any. La iniciativa pretén controlar el creixement de les rendes idonar transparència al mercat.
Des de Finques Chicote facilitem diversos enllaços per tal d’obtindre informació més detallada:
D’una banda, hi ha un accés a la plana web de portada de l’Índex:
http://agenciahabitatge.gencat.cat/indexpreuslloguer
Des d’aquesta plana, es pot accedir al vídeo que mostra el procediment d’ús del cercador:
https://www.youtube.com/watch?v=BMnxxIHKlcs
Alhora, es disposa del Manual d’Informació bàsica i guia d’ús de la pàgina de consulta:
http://agenciahabitatge.gencat.cat/wps/wcm/connect/c89cc721-dd65-4910-a5f6-b681ef04546a/170621+Index_ref_preus_lloguer_guia_us_DEF.pdf?MOD=AJPERES
Així mateix, existeix una breu llista de preguntes addicionals per a respondre dubtes que puguin no resoldre’s amb el contingut del Manual:
http://agenciahabitatge.gencat.cat/indexfaq
La plana directa del cercador la trobem al següent enllaç:
http://agenciahabitatge.gencat.cat/indexdelloguer/
Amb l’objectiu que tothom pugui enviar-hi les seves consideracions per tal de millorar aquesta innovadora eina, s’ha obert una bústia de suggeriments i consultes sobre l’Índex, a l’adreça: indexdelloguer@gencat.cat