Aprofitar l’energia solar que reben les façanes

El Grup de Recerca SWIFT (sigles de Solar and Wind Feasibility Technologies) de la Universitat de Burgos (UBU) ha mesurat la radiació solar que reben les façanes dels edificis en un estudi experimental dut a terme a la ciutat de Burgos.

Els resultats apunten que les instal·lacions fotovoltaiques verticals poden ser viables i que, en el futur, la combinació adequada de les superfícies disponibles serà clau per aconseguir edificis de consum energètic gairebé nul.

 

Aprofitar l’energia solar del vidres fotovoltaics que substitueixen els vidres tradicionals

En els últims anys s’han desenvolupat panells fotovoltaics que poden ser adaptats o integrats en edificis, com els vidres fotovoltaics, que substitueixen els vidres tradicionals de les finestres o es poden integrar en les façanes de vidre dels grans edificis.

Així mateix, també hi ha desenvolupaments per a incorporar a tendals, marquesines, a les lames de les persianes o que s’integren directament substituint part del mur, com si fos un material decoratiu de la façana.

 

Aquests productes ja es poden veure en molts edificis, nous o rehabilitats, d’ús públic o residencial però ¿se sap quanta energia solar reben? Quan es dissenya una instal·lació fotovoltaica, un dels aspectes clau perquè la seva eficiència sigui la màxima és que els panells estiguin adequadament col·locats i que rebin la màxima quantitat de radiació solar possible.

La radiació màxima s’aconsegueix quan els raigs solars incideixen perpendicularment sobre el panell. Però això depèn de la latitud en què es troba la instal·lació i del dia de l’any.

 

Així, és fonamental conèixer les dades de radiació solar del lloc on s’instal·len els panells per saber quanta energia podrien produir i analitzar la seva viabilitat econòmica. Però les dades que s’utilitzen actualment per dimensionar les instal·lacions fotovoltaiques són els obtinguts per al pla horitzontal, aquells que es mesuren de forma habitual a les estacions meteorològiques.

 

Amb l’objectiu de determinar la quantitat exacta d’energia solar que s’obté a les façanes, l’equip de la UBU va mesurar experimentalment l’energia total rebuda en superfícies verticals orientades a les quatre direccions cardinals (nord, sud, est i oest), utilitzant una instal·lació que disposen a l’Escola Politècnica Superior de Burgos.

En total, van realitzar mesures durant 45 mesos de manera contínua, seguint uns estàndards de qualitat molt restrictius per assegurar que les dades eren fiables.

 

Els resultats apunten que les instal·lacions fotovoltaiques verticals són completament viables.

Encara que els edificis consumeixen de manera contínua, les façanes reben l’energia a hores diferents depenent de la seva orientació. Es va obtenir que, en els mesos d’hivern, la façana sud rep més energia que la superfície horitzontal en la mateixa localització, de manera que una instal·lació en aquesta façana produeix més que la col·locada a la teulada.

 

Així mateix, les façanes est i oest produeixen aproximadament la meitat que la superfície horitzontal, perquè una rep el sol de matí i una altra el de tarda, però entre les dues es podria distribuir la producció al llarg de tot el dia. Fins i tot la façana nord produeix aproximadament un 25 per cent de la superfície horitzontal en la mateixa localització.

 

Es tracta, en definitiva, de combinar adequadament les superfícies disponibles i aprofitar també altres avantatges de les instal·lacions, com la millora de l’envoltant de l’edifici o fins i tot de la seva estètica.

 

Tots sabem que l’orientació sud és sempre la més assolellada, la que rep més hores de sol al llarg de l’any, però no s’ha de menysprear l’energia que es rep en altres orientacions. La superfície disponible a les ciutats és limitada i, però, és on més interessa disposar d’energia ja que és on es consumeix.

Amb aquest estudi per aprofitar l’energia solar, s’analitza les possibilitats de superfícies que, en principi, podrien semblar poc adequades per acollir instal·lacions fotovoltaiques. Però l’estudi també és important per a conèixer l’energia tèrmica que es rep a través de cada façana i la il·luminació natural disponible.

 

FONT: Noticias de la Ciencia y la Tecnología

https://noticiasdelaciencia.com/art/31342/aprovechar-la-energia-solar-que-reciben-las-fachadas-clave-en-la-edificacion-del-futuro

 

Si t’ha agradat aquesta publicació de “Aprofitar l’energia solar que reben les façanes”, també et pot interessar

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Comience con su cuenta

para guardar tus casas favoritas y más

Sign up with email

Comience con su cuenta

para guardar tus casas favoritas y más

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik